Bu yazımda sizlere inputların aldığı özelliklerden birisi olan required=”required” kullanımından bahsedeceğim.
İletişim formları olsun, üye girişleri olsun formlar web sitelerimizde sıkça kullandığımız bölümlerdir. Örneğin bir iletişim formumuz olsun ve kullanıcıdan doldurulması istensin. Bazı bölümlerin boş olarak gelmesi bizim istediğimiz bir olay değildir. Bunu engellemek için php veya js kodları kullanırız, peki ya php veya js’den anlamıyorsak? o zaman html5 ile gelen bir input özelliği bu derdimize çare olmakta 🙂
Bir de şunu da eklemeden yapamayacağım, php ile form kontrolu sağlanmış ise, bu özelliği de kullanmaya gerek var mıdır? bence evet! Çünkü formları php ile kontrol ediyorsak eğer, kullanıcı formu “gönder” dediğinde form bilgileri sunucuya gider ve boş olduğu görülürse, ekrana hata yazısı yazdırır. Yani Bir formu aynı anda yüzlerce kişinin kullandığını varsayarsak (neden olmasın) her form kontrolünde, sunucuya aynı anda yüklenme olacaktır ve bu da web sitemizin yavaşlaması demektir.
Html5 ile gelen bu form kontrol özelliği sayesinde, daha formu sunucuya göndermeden tarayıcı üzerinde kontrol ettiği için, web sitemiz açısından son derece faydalıdır. Bence kullanın ve bir nebze olsun sunucunuzun ve ya hostinginizin yükünü hafifletin.
kullanım şekli;
<input name="ad" required="required" type="text" placeholder="Adınız..." />
Kolay Gelsin!
Bir önceki yazımız olan Responsive layout (Div Düzeni) Bölüm-1 başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Teşekkürler
evet güzel özellik, peki şöyle düşünelim bu formda boş olan yerler bize hiç gelmemesi için ne yapabiliriz. Yani formu dolduran kişi atıyorum adres kısmını boş bıraktı bu kısım bana boş olarakta gelmesin yani hiç gelmesin bunu nasıl yaparız ?
Bunu cevaplamam için formu ne amaçla kullandığını öğrenmem gerek. Eğer mail göndereceksen, basit bir if kontrolü ile yapabilirsin. post edeceksen de, veritabanına kayıt edilmesi için boş da olsa bir değer ataman gerekecek.