Link yapılarının Seo’ya uygun hale getirilmesi, seo konularında en önemli adımlardan birisidir. Link yapıları bizim arama motorlarında kelime bazlı daha hızlı yükselmemizi sağlayacaktır. Örneğin “anahtar” kelimesinde arama yapılmışsa ve sizin buna uygun bir link yapınız varsa sonuçlar arasında kesinlikle yerini alacaktır. Sıralama konusunda domain ve backlink gücünüze bağlı olaraktan ilk sayfalarda veya ilk 20 içerisinde kısa sürede yerinizi alabilirsiniz. Tabi ki bu sıralama anahtar kelimenin rekabetine göre değişmektedir. Rekabeti olmayan veya ilk defa kullanılmış bir kelimede direkt 1. sıraya yerleşeceğiniz gibi, rekabeti yüksek kelimelerde ise 10,11,12 sayfalarda da çıkma şansınız bulunmaktadır. Tabi bu link yapıları tek başına yeterli değildir wordpress seo konusunda ilerleyen yazılarımızda içeriklerle link yapılarını uyumlu kullanmayı ve yükselme konusundaki başarımızı arttırmayı göreceğiz.
Link yapıları genel olarak nasıl olmalı?
Link yapılarının nasıl hazırlanması gerektiği konusunda en önemli işlem belki de “kısa” yapılar kurmaktır. Linkte gereksiz uzunluklar ve daha fazla anahtar kelimeler eklemek anlamsız ve başarıyı düşürücü bir etken olacaktır. Diyelim ki “beyaz ayakkabı” kelimesinde başarılı olmak istiyorsunuz ve bunun için bir yazı hazırlamaya başladınız. Yapmamanız gereken uzun link yapılarından uzak durmaktır, örneğin “en güzel beyaz ayakkabı” “en ucuz fiyata beyaz ayakkabı” gibi linkleri gereksiz yere uzatmak hatalı bir uygulamadır. Eğer bu tarz kelimelere yüklenmek istiyorsanız bunu farklı bir yazıda uygulamaya geçiriniz veya içerik kısmında bu anahtar kelimelere bolca ve abartmadan yer verebilirsiniz.
Seo uyumlu linkler (sef url)
WordPress bu konuda işinizi oldukça kolaylaştırmaktadır. Sef url kısaca kelimeler ve karakterlerden oluşan seo uyumlu link yapılarıdır. Sistemler sef url kullanmadığı zaman anlamsız linkler yaratırlar. örneğin “anasayfa.php?id=117” gibi link yapıları ile konular yayınlanmaktadır. Bu seo açısından oldukça zararlı bir uygulamadır. Neyse ki wordpressin içerisinde sef url mevcut ve bunu daha da iyi bir şekilde kullanmak için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.
WordPress seo link ayarları ve açıklamalar
WordPress yeni kurulduğu zaman linklerde gün, ay veya yıl olarak detaylı bir link yapısıyla gelerek, linklerin gereksiz yere uzun olmasını sağlamaktadır. Biz bunu en kısa olacak şekilde yapacağız. Ayarlar>kalıcı bağlantılar kısmına giriyoruz ve ayarlarımızı aşağıdaki gibi yapıyoruz.
Bu şekilde ayarlarımızı kaydettiğimiz zaman seo url kısmını en iyi derecede kullanmış oluyoruz. Bir de son zamanlarda anasayfa.html, ornek.html gibi “html” uzantıların seoya etkisi olduğundan bahsedilmektedir. Bu kesinlikle yanlış bir algıdır. Link yapılarının sonuna html uzantısını getirmek php bir yapıyı html yapmayacaktır. Ayarlar kısmındaki özel yapı kutucuğundan bunu kolaylıkla yapabilirsiniz fakat bu kadar kolay bir işlemle, google’ı kandırabileceğinizi düşünmüyorsunuz umarım? 🙂 Yine de konunun yeterince açıklayıcı olması adına bunun nasıl yapıldığını da hemen gösterelim.
Üstteki gördüğünüz ayarları uygular ve kaydederseniz “siteadi/kelime.html” gibi bir link yapısına sahip olmuş olacaksınız fakat yine söylüyorum bu tavsiye ettiğimiz bir link yapısı değildir 🙂 Bu işlemleri yaptıktan sonra artık linkleriniz daha kısa ve seo uyumlu bir hal alacaktır. Bu arada bu işlemlerin wordpress kurulumundan kısa süre içerisinde yapılması tavsiye edilmektedir.
WordPress seo konusundaki ilk dersimiz olan “Link yapılarının seo’ya uygun hale getirilmesi” konusunu işlemiş olduk diğer konuları da takip ederek seo konusundaki başarılarınızı arttırabilirsiniz, iyi çalışmalar 🙂
Web bulutu
Bir önceki yazımız olan WordPress seo giriş başlıklı makalemizde Seo, seo dersleri ve wordpress seo hakkında bilgiler verilmektedir.
Çok işime yaradı Elinize sağlık
uzun zamandır aradıgım yontemdi cok tesekkur ederim.
burada önemli olan bir nokta da, bu ayarları en başta yapmak. 5000 içerik girdikten sonra böyle bir konuya gelip aa şunu düzelteyim der de kalıcı bağlantılar ile oynarsanız siteyi tepe taklak edersiniz.
Sonuna kadar haklısınız. Bu ayarların en başta yapılması gerekmektedir. İçerikler güzel konumlara geldiğinde ayarlarda değişim yapılırsa, google tarafında tüm linkler 404 döndürür ki siteyi öldürür.
işme oldukça fazla yaradı bu tarz güzel makaleleri bekliyoruz sizden 🙂
Değerli bilgiler için teşekkürler. Her zaman yeni bir site açtığımda ilk yaptığım işlem budur. Böylesine berrak bir anlatım gördüğüme sevindim İyi çalışmalar.
Tek solukta okudum desem yalan olmaz gerçekten çok başarılı bir yazı olmuş ve çok fazla bilgi barındırıyor içerisinde kesinlikle okumanızı tavsiye ederim.
genellikle çok uzun marka ya da adres isimleri akılda kalmıyor. kimse günlük hayatta örneğin webbulutu.net diye marka ismi kullanmaz. kısa içerikler her zaman daha kalıcıdır. bilgilendirme için teşekkürler
Güzel bir anlatım olmuş. Anlattığınız yöntemleri denemeye çalışacağım.
Paylaşımınız için teşekkür ederim.